понеділок, 25 листопада 2019 р.

Танграм: унікальна головоломка для кожного

Танграм - дуже давня  китайська  головоломка. Згадки про цю гру датовані VІІ століттям до нашої ери. 
Згідно з легендою, одного разу чернець задав своєму учню задачу здійснити подорож для того, щоб намалювати суть різноманітної краси світу тільки на одній керамічній дощечці. На жаль, дощечка розбилася на сім шматків і учень ніяк не міг її знову зібрати у квадратну форму.Він намагався це зробити багато днів поспіль, намалював численні зразки та зображення. Наприкінці учень зрозумів: немає сенсу подорожувати в світ, бо легко можна знайти всю красу і різноманітність світу у семи шматках розбитої дощечки.
 Що ж це за гра? Складається вона з фігур, які можна отримати, розрізавши квадрат таким чином, як показано на малюнку.
Фігури можуть бути як різнокольоровими, так і одного кольору. Всього має бути 7 частин: 2 великих трикутники, 1 середній, 2 маленьких, квадрат і паралелограм. Складаючи ці частинки, можна отримати пласкі фігури, контури яких нагадують найрізноманітніші предмети, людей, тварин. Дехто називає танграм "геометричним конструктором".  За допомогою цієї гри-головоломки можна навчитися аналізувати зображення, вивчити властивості геометричних фігур, а саме головне - навчатися логічно мислитиІ
У виготовленні головоломка дуже проста. Гра з дерева або пластика вийде міцнішою, проте найлегший варіант – створити танграм із картону. Достатньо накреслити квадрат,  провести лінію по діагоналі так, щоб утворилися два однакових трикутники, та розкреслити їх так, щоб всередині цих трикутників виникли такі фігури: паралелограм, квадрат і трикутники – два маленьких, два великих та один середнього розміру. Далі слід розрізати фігури по лініях.
Подивитися відео:https://youtu.be/5SfVmYfskTc 

Як грати?

Збирати головоломку потрібно на пласкій горизонтальній поверхні. Приєднуючи фігури одну до одної, учні складатимуть зображення. Умови такі: одночасно мають бути застосовані всі 7 елементів гри, при цьому вони не повинні перекривати одне одного. 

Загалом можна зібрати близько 7 тисяч комбінацій: будинки, птахи, букви та цифри, але найбільш поширені фігурки людей або тварин.

Не варто думати, що складання зображень – це все, для чого знадобиться танграм. Так, він стане корисним і на заняттях у середній та старшій школі. 
На уроках геометрії можна за допомогою цієї гри вивчати трикутники, кути, катети і гіпотенузи. Для цього спочатку дайте дітям завдання скласти з деталей головоломки два великі рівні трикутники, що межують між собою, кути яких становлять по 45 градусів. Таким чином утворюється великий квадрат. Досліджуючи його елементи, учні дізнаються про таке:
  1. У двох найменших трикутників гіпотенузи дорівнюють ½ довжини сторони великого квадрата.
  2. Трикутник середнього розміру має катети, які дорівнюють ½ довжини сторони квадрата.
  3. Сторони-гіпотенузи двох великих трикутників дорівнюють стороні квадрата. 
  4. Паралелограм, який є складовою одного з трикутників квадрата, має кути 135⁰ та 45⁰.

Немає коментарів:

Дописати коментар